Powered By Blogger

divendres, 16 de març del 2012

Madrid, teniu un problema


A Madrid tenen un problema, és a dir, a Espanya, és a dir, l'estat espanyol. Bé, ja ens entenem. Amb qui, direu? Amb una economia que mai ha estat productiva, amb una administració rígida i burocratitzada, amb un centralisme que va ensorrar tot el seu imperi, amb una classe dirigent antiga i poc adaptada als temps moderns, al fet de creure's el centre de l'univers? No. El problema el tenen amb Catalunya. Efectivament, aquí no importen ni Europa, ni la crisi mundial, ni el dèficit, ni l'atur estructural ni tan sols un règim autonòmic fonamentat en "Y un euro más que Cataluña", que ha fet que allò que s'anomena estat de les autonomies sigui un regne de petits sàtrapes, en lloc d'un sistema federal, confederal o, ras i curt, un esta normal i equilibrat en els seus territoris.

Però, ah!, el problema som nosaltres, els catalans, el català a les nostres escoles, el que hi hagin banderes espanyoles penjades als ajuntaments, la llei de consultes,si senyores i senyors,  heus ací el que atabala a Espanya. Volen que en parlem d'això, creuen que de veritat el seu problema som nosaltres, els hi sembla que aquests són els ítems que conformen l'ordre del dia? Doncs encantats, som hi, comencem pel català a l'escola. D'ençà que sota el Govern del M.H. President Jordi Pujol és creà l'immersió, no hi ha hagut cap problema, llevat de l'organizat al principi per tres famílies que el que no volien era l'ensenyament en català, a sac, i ara que hi han algunes més, no gaires, que volen rebre l'ensenyament en els dos idiomes oficials a Catalunya. Això és un problema? Depèn. Si Catalunya és Espanya, segons ens diuen, el català serà un idioma espanyol, i si ensenyem en català ho estarem fent en una parla espanyola. O no som espanyols els catalans i parlem una llengua que no és espanyola? S'aclareixin, si us plau.

Banderes. Perfecte. Jo estic disposat a penjar la bandera espanyola a tots els ajuntaments, seus de la Generalitat - hi és a la majoria, però en fi - a canvi d'una sola cosa, i és que la senyera, que també deu ser una bandera espanyola, perquè com s'entén que Catalunya no sigui Espanya, onegi a totes les comissaries de policia espanyoles a Catalunya i a totes les casernes de la Guàrdia Civil i a tots els edificis de l'exèrcit espanyol i a totes les dependències que Espanya tingui en territori català. No som espanyols, no és la senyera una bandera legal, oficial, origen de la bandera espanyola? Doncs ben bé que hauran d'estar l'una al costat de l'altre, oi?

Diners. Si són diners catalans i els catalans som espanyols, és el mateix que els administri un espanyol de Madrid que un de Barcelona. O pels diners hi han espanyols d'una mena i d'una diferent? Sols una mena d'espanyols pot decidir que fem amb els diners de la resta d'espanyols?

Ja ho veuen, senyors de l'ABC, tot solucionat. Si Catalunya és Espanya, el català, la Generalitat, els nostres diners i la seva administració seran també cosa d'Espanya i feta per catalans espanyols no? Perquè el contrari, el dir que hi ha un problema, el considerar-nos diferents, és donar la raó a qui pensa que si, que Catalunya és una nació, que som dues coses diferents vostès i nosaltres, que hi han motius més que sobrats per a voler separar-nos de qui no vol que parlem la nostra llengua ni honorem la nostra bandera ni administrem els nostres diners.

Resumint, l'ABC ens diu que no som espanyols i que Espanya té un problema amb nosaltres. I tant que en tenen, de problemes amb Catalunya. I els que tindran. Volen solucions? El darrer problema és deixar-nos parlar - com s'entén que als espanyols no els deixin parlar altres espanyols? - en un referèndum i que decidim si volem continuar sent "espanyols" o independents. Ja ho veuen, així de senzill.

No és per ganes d'enredar, però Madrid, teniu un problema. I, de passada, gràcies, ABC, perquè quan un té el cap ocupat en altres coses i s'oblida del que és, vostès surten providencialment a recordar-nos qui som i perquè lluitem. Déu els hi pagui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.